Retusjering i reklame

I reklamebransjen har det etter hvert blitt helt standard prosedyre med retusjering, eller redigering som det også heter, av mennesker og omgivelser som er der. Reklamebransjen gjør dette for å få deres produkter til å fremstå som mer attraktive.

Mange kritiserer denne retusjeringen, særlig i tilfeller der det er snakk om redigering av mennesker. Denne kritikken retter seg typisk mot lettkledde modeller i reklame for undertøy eller badetøy. Enkelte har også tatt til orde for at disse reklamene bør merkes tydelig, på samme måte som sigaretter har en tydelig merking om helserisiko.

Men også andre omgivelser kan redigeres for å skape et mer attraktivt produkt. Hvis du ser på en del annonser der boliger selges vil du kanskje legge merke til at boligen alltid vises frem i strålende solskinn, uten en eneste sky på himmelen. Selv i Bergen ser det ikke ut til å eksistere regn, dersom man skulle tro eiendomsannonsene. Dette er selvsagt et resultat av bevisst redigering. Ikke fordi husets kvaliteter på noen som helst måte blir dårligere av at det står i regn – det handler rett og slett om å skape positive assosiasjoner til produktet, og de aller fleste har mer positivt å si om solskinn enn om regn.