Kjente bilder fra idrettshistorien

Et uttrykk som absolutt alle med en viss interesse for bilder og bilderedigering er at «et bilde sier mer enn 1000 ord». Det er definitivt noe i dette uttrykket som formidler en grunnleggende sannhet. I idrettshistorien er det noen legendariske bilder som formidler stemningen rundt hendelsene på en måte som tjener som et vitne på en helt annen måte enn all verdens bøker og artikler er i stand til.

Et av de aller mest kjente bildene fra idrettshistorien stammer fra OL i Mexico i 1968. Dette var midt i borgerrettighetsbevegelsen i USA, og Tommie Smith og John Carlos, som vant henholdsvis gull og bronse på 200 meter, reiste høyre knyttneve i været da nasjonalsangen ble spilt. Dette for å vise støtte til de svarte amerikanernes kamp for like rettigheter.

Et annet kjent bilde stammer fra fotball-VM i 1986 mellom England og Argentina, også den i Mexico. Man kan se Diego Maradona fra Argentina strekke knyttneven over Englands keeper Peter Shilton og score mål på ulovlig vis. Dommeren så ikke at Maradona bruker hånden, og Argentina vant kampen 2-1. Dermed gikk Argentina videre, mens England måtte reise hjem. Dette bildet vekker fortsatt stor harme i England, særlig siden Argentina til slutt ble verdensmestere.