Fotoredigering fra A til Å

I disse dager, med sosiale medier, ny teknologi og nye redigeringsteknikker ser vi imponerende fotoredigering hvor enn vi ser. Fotoredigering er langt ifra en lett kunst, men kan læres av de fleste. Programvarer kommer i alle former og fasonger, enten dyre programvarer på pc’en din, eller gratis apper på mobilen. Med noen tips og triks, og litt øving, kan du også bli en master i å redigere dine egne bilder.

Historien bak

Den første formen for fotoredigering dukket faktisk opp allerede på 1860-tallet! Et bilde av daværende president Abraham Lincoln ble endret på for hånd. På denne tiden, før moderne teknologi, ble bilder redigert på ved bruk av penner, ink, maling og airbrushes. Adobe Photoshop skulle først bli lansert over hundre år senere i 1987. Mobile apper for fotoredigering ble lansert først i 2011.

De beste redigeringsprogrammene

Det er ingen hemmelighet at fotoredigeringsprogrammer er dyre å skaffe seg. Er målet ditt å gjøre dette til noe mer enn bare en hobby anbefales det å investere i et godt program, men er det kun for å redigere familiebilder kan gratis versjoner og billige løsninger skaffes helt fint.

  • GIMP er uten tvil den beste gratisvaren du kan skaffe deg når det kommer til fotoredigering. Denne varen er fylt med avanserte funksjoner og skiller seg ikke stort fra Photoshop, i det minste ikke for amatøren.
  • Paint.NET er en annen gratis programvare for de som foretrekker et litt enklere liv. Her har du fortsatt muligheten til å skape et flott bilde, men har ikke alle valgmulighetene som i GIMP. Husk at noen ganger er det enkle det beste.
  • Photos Pos Pro kan for mange ligne svært på Photoshop, men er av en eller annen grunn ikke like godt kjent som de to andre programvarene vi har nevnt. Dette er enda et godt valg for fotoamatøren.