Din personlige avatar

En avatar er en figur eller et bilde som fungerer som en visuell representasjon av en person eller en bruker på spillsider, nettforum og i nettsamfunn. Hvis du vil ”vise hvem du er” med en figur som representerer deg, kan du altså bruke en såkalt avatar. Avataren representerer deg, eller viser hvem du er, når du for eksempel surfer på nettet, deltar i diskusjoner på nettfora, eller spiller nettspill.

Det har blitt utrolig populært å ha en avatar de siste årene. Kanskje noe av grunnen er at man kan gi den forskjellige uttrykk og egenskaper, uten at man må vise frem sin virkelige identitet? Avataren er som en bruker-ID, men samtidig er det mer morsomt å vise seg fram med en avatar enn ved bare å bruke et navn, og man kan ha ulike avatarer på forskjellige nettsamfunn og spillsider. Avataren blir på en måte ”den du er” på nett. Dette kan være spesielt morsomt på ulike spillsider som du besøker jevnlig, og mens andre spillere kan kjenne igjen deg på avataren din, vil du også kunne kjenne igjen dem på deres avatarer.

Hvis du for eksempel skal spille poker, kan du lage din helt egne pokeravatar som representerer deg når du spiller mot med andre pokerspillere. Det er en fin måte å identifisere deg på. Du kan lage ditt helt eget uttrykk som viser noe av personligheten din, eller du kan lage en avatar som kan signalisere at du har spesielle egenskaper som spiller. Bilden är tagen från PokerStars gratisdel där alla spelare har en egen avatar og du kan selvsagt velge helt selv hvilken avatar du vil bruke, og mulighetene er mange, ettersom du finner mange steder på Internett hvor du kan hente en avatarfigur eller et bilde som du kan bruke. Du kan også finne mer informasjon via denne norske nettsiden. Her får du tips om hvordan du kan lage avatarer med nettsteder som DoppelMe eller South Park Studios. Hvis du vil være virkelig kreativ og lage din helt egne avatar fra bunnen av, kan du faktisk gjøre dette i Adobe Photoshop, og her finner du en god veiledning som viser deg hvordan du går fram.

Hvis du vil ha en innføring i hvordan du lager en avatar, kan du for eksempel se på denne YouTube-videoen for tips og veiledning:

Du kan velge å lage avatarer som er ”stillestående” eller som faktisk beveger seg. Det er ikke alle spillsider som aksepterer avatarer som beveger seg, ettersom de kan virke forstyrrende for andre spillere og for grafikken og designen på siden. Før du logger deg på spillsiden og identifiserer deg med den nye, bevegelige avataren din, bør du derfor sjekke om spillsiden krever ”ubevegelige” avatarer. Hvis det er fritt fram for bevegelige avatarer, kan du lage din med blant annet programmet Adobe ImageReady, og hvis du trenger hjelp til å få det til, finnes det mange diskusjonstråder som tar opp dette temaet. Der vil du kunne få råd fra andre nettbrukere som kanskje har hatt de samme utfordringene som deg. Om du føler deg komfortabel med engelsk språk i diskusjonstråder, er det for eksempel hjelp å finne i denne steg-for-steg-veiledningen.

Når du har laget avataren din, er du klar for å starte nettsurfingen og spillingen med din helt personlige identifikasjonsfigur. Og når du har brukt den samme avataren over tid, vil andre spillere kjenne deg igjen og vite ”hvem du er” når du logger deg inn og er klar for å spille. Avhengig av hvor aktiv du er, og kanskje også av hvor dyktig du er, vil andre spillere kunne vite når du er pålogget og klar for en spillrunde. Etter en stund er du kanskje omgitt av en hel venneflokk med avatarer, og du kan bli en del av et nettsamfunn med mange kjente avatarfigurer og spillere verden over.