Bildebruk i aviser og magasiner

I aviser finnes det to typer bilder. Det er de bildene som formidler en nyhet, og de bildene som brukes til reklameformål. Nyhetsbilder kan bli redigert, men da er det som regel bare snakk om å forbedre kontraster og lysstyrke. Nyhetsbildene skal først og fremst vise hva som skjer. Reklamebilder blir derimot retusjert, redigert og noen ganger manipulert. Bilderedigering kan være nyttig innen reklame, for eksempel ved at man kan kombinere to bilder til ett. Det har blitt gjort i salgsannonser for hus, ved at man bytter ut bakgrunnen med noe finere. Det kan igjen skape et feil inntrykk av utsikten og området rundt huset eller leiligheten.

öppna tidningar

Magasiner, og spesielt moteblader, bruker bildebehandlingsverktøy til nesten hvert eneste bilde. De kan også kombinere to ulike bilder til ett, men de bruker først og fremst bilderedigering til å forbedre modellenes utseende. Modellenes ansiktshud blir glattet ut, alle tegn på urenheter blir fjernet, og hudfargen kan også endres. I tillegg legges det kanskje på lengre øyenvipper, og øynene og leppene kan forstørres. Kroppen til modellene kan også bli endret og manipulert, slik at modellene ser slankere ut enn de egentlig er. Mange moteblader har fått kritikk for dette, ettersom slik redigering kan skape et økt kroppspress som er skadelig for unge jenter.

I dag kan man aldri være sikker på om et bilde er redigert eller manipulert, derfor er det viktig at man ikke stoler på alt som blir lagt ut på nettet. Dagens bildebehandlingsprogrammer er så gode at det er lett å jukse.